U Velikoj Britaniji i Americi 24. veljače se slavi kao Međunarodni dan palačinki. Popularno jelo od brašna, jaja i mlijeka dobilo je svoj praznik i u Rusiji gdje ga jedu u čast ispraćaja zime, a ako je vjerovati Wikipediji, palačinke (crêpe) tradicionalno pripadaju francuskoj kuhinji.
U Americi je pancake debeo i pretežno preliven sirupom od javora, u Engleskoj je tanak, preliven limunom i šećerom, dok će se u Indoneziji puniti mrkvom i kupusom. Negdje će pak mlijeko zamijeniti vodu, a negdje će izostati jaje. Skandinavci će napraviti palačinku manjeg promjera i zvati je plättar, a Francuzi će se ponositi svojim crepes Suzzete s narančama. Kineska tanka palačinka od brašna i vode zove se Bao Bing, a redovito se poslužuje uz pekinšku patku, dok ruski blini od heljde naprosto vape za kavijarom, kiselim vrhnjem i narezanim kuhanim jajima.
Za naš sat s palačinkama, pripremili smo domaće namirnice: mlijeko, brašno, jaja i domaći džemovi (pekmezi).
Kako je izgledala priprema i pečenje palačinki u Babinoj Gredi, pogledajte u nastavku:
,