preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Mijat Stojanović" Babina Greda

Login
Virtualna šetnja školom
Meteorološka postaja u Babinoj Gredi

 

 

http://istrastream.com/ws/os_babina_greda/

Kalendar
« Ožujak 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Školsko zvono

 

Jutarnja smjena

1. sat 7.45-8.30

2.sat 8.35-9.20

3.sat 9.25-10.10

veliki odmor

4.sat 10.25-11.10

5.sat 11.15.-12.00

6.sat 12.05-12.50

Poslijepodnevna smjena

1. 13.30 - 14.15

2. 14.20 - 15.05

veliki odmor

3. 15.20 - 16.05

4. 16.10 - 16.55

5. 17.00 - 17.45

6. 17.50 - 18.35

Oglasna ploča
Brojač posjeta
Ispis statistike od 24. 10. 2012.

Ovaj mjesec: 2358
Ovaj tjedan: 228
Danas: 27

E-novine

   

Tražilice

Web preglednici

         

Google Chrom    Internet Explorer   

         

   Mozilla         Opera            Safari

                                                                                                                                      Firefox

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Obilježili smo Međunarodni dan palačinki
Autor: Đurđica Babić, 27. 2. 2014.

Učenici 7.a razreda su sat razrednika za promjenu održali u školskoj kuhinji umjesto u knjižnici.  Obilježili smo Međunarodni dan palačinki koji se obilježava 24. veljače u cijelom svijetu. 


U Velikoj Britaniji i Americi  24. veljače se slavi kao Međunarodni dan palačinki. Popularno jelo od brašna, jaja i mlijeka dobilo je svoj praznik i u Rusiji gdje ga jedu u čast ispraćaja zime, a ako je vjerovati Wikipediji, palačinke (crêpe) tradicionalno pripadaju francuskoj kuhinji. 
 
U Americi je pancake debeo i pretežno preliven sirupom od javora, u Engleskoj je tanak, preliven limunom i šećerom, dok će se u Indoneziji puniti mrkvom i kupusom. Negdje će pak mlijeko zamijeniti vodu, a negdje će izostati jaje. Skandinavci će napraviti palačinku manjeg promjera i zvati je plättar, a Francuzi će se ponositi svojim crepes Suzzete s narančama. Kineska tanka palačinka od brašna i vode zove se Bao Bing, a redovito se poslužuje uz pekinšku patku, dok ruski blini od heljde naprosto vape za kavijarom, kiselim vrhnjem i narezanim kuhanim jajima. 
 
Za naš sat s palačinkama, pripremili smo domaće namirnice: mlijeko, brašno, jaja i domaći džemovi (pekmezi).
Kako je izgledala priprema i pečenje palačinki u Babinoj Gredi, pogledajte u nastavku:
 
 
,
 
 
 
 




[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju