preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Mijat Stojanović" Babina Greda

Login
Virtualna šetnja školom
Meteorološka postaja u Babinoj Gredi

 

 

http://istrastream.com/ws/os_babina_greda/

Kalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Školsko zvono
 
Jutarnja smjena
1. sat 7.45-8.30
2.sat 8.35-9.20
3.sat 9.25-10.10
veliki odmor
4.sat 10.25-11.10
5.sat 11.15.-12.00
6.sat 12.05-12.50
 
 
Poslijepodnevna smjena
1.sat 13.30-14.15
2.sat 14.20-15.05
3.sat 15.10-15.55
veliki odmor
4.sat 16.10-16.55
5.sat 17.00-17.45
6.sat 17.50-18.35
Brojač posjeta
Ispis statistike od 24. 10. 2012.

Ovaj mjesec: 1395
Ovaj tjedan: 347
Danas: 12

E-novine

   

Tražilice

Web preglednici

         

Google Chrom    Internet Explorer   

         

   Mozilla         Opera            Safari

                                                                                                                                      Firefox

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Epidemiološke mjere
Autor: Đurđica Babić, 2. 9. 2020.

Epidemiološke mjere vrijede za učenike Osnovne škole „Mijat Stojanović “ za vrijeme nastave u školi od 1. rujna 2020. godine. Mjere su izrađene prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.


Obveze roditelja/učenika prije dolaska u školu

 1. Roditelji/skrbnici imaju obavezu izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu svaki dan prije dolaska u školu, te u slučaju povišene tjelesne temperature ne smiju dovoditi dijete u školu već se javljaju telefonom ravnatelju škole i izabranom pedijatru/liječniku obiteljske medicine radi odluke o testiranju i liječenju djeteta. Učenici viših razreda mogu sami izmjeriti temperaturu.
 2. Vrijednost izmjerene temperature prije polaska u školu roditelj/učenik je dužan upisati u posebnu bilježnicu koja će biti pregledana 1. sat u učionici.
 3. Osigurati djetetu 1 paketić papirnatih maramica za nos i staviti ga u školsku torbu.

Dolazak učenika i roditelja u školu

 1. Djeca u školu dolaze sama, organiziranim prijevozom ili u pratnji roditelja na način kako bi dolazili da nema epidemije.
 2.  U školu je iznimno dozvoljen ulazak samo jednom roditelju u pratnji učenika 1. razreda prvi dan nastave ili djetetu s teškoćama u razvoju koji nema osiguranu podršku pomoćnika u nastavi i ne može samo ući u školu.

Roditelj koji ulazi u školu obvezan je držati razmak od 1,5 metra u odnosu na druge učenike/djelatnike škole i u školu obvezno ulazi s maskom.

 1. Dijete u školu ne smije dovoditi roditelj koji ima simptome respiratorne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev, povraćanje), ako ima izrečenu mjeru samoizolacije ili ako je dijete zaraženo s COVID-19. Ako iste simptome ili mjeru samoizolacije ima dijete/učenik ili ako je zaraženo virusom COVID-19 ne smije dolaziti u školu.
 2. Roditelji/skrbnici koji dovode i odvode djecu u školu to čine na način da ne ulaze u školu, osim ako je to neophodno zbog iznimno opravdanih razloga ili je roditelj učenika 1. razreda prvi dan nastave ili je roditelj učenika s teškoćama u razvoju, već dolaze do ulaza u školu (svaki razred ima svoj ulaz)  pri čemu zadržavaju distancu od najmanje 1,5 metra u odnosu na druge roditelje/skrbnike i djecu. Roditelji i djeca iz istog kućanstva ne moraju držati distancu.
 3. Učenik dolazi i odlazi iz škole sa školskom torbom te svoju opremu i pribor ne dijeli s drugim učenicima.
 4. U školu učenici ulaze prema rasporedu po razredima i samo u vrijeme koje je utvrđeno za ulazak njihovog razreda.

Ulazak učenika u školu i odlazak do razreda nadziru učitelji. Dijete se odmah nakon ulaska upućuje prema garderobi gdje se preobuva ( u slučaju kiše) i nakon toga odlazi do razreda gdje se smještaju se na svoje radno mjesto. Kad svi učenici jedne razredne skupine uđu u svoj razred, tada počinju ulaziti učenici druge skupine u školu.

 

Boravak učenika u školi

 1. Djeca bi trebala što je više moguće održavati distancu (fizičku udaljenost) od druge djece i odraslih (preporučeno 1,5 m).
 2. Tijekom boravka u školi učenik isključivo boravi u svom  razredu i ne miješa se s djecom iz drugih razrednih odjela.
 3. Učenik prostoriju u kojoj boravi njegov razredni odjel smije napustiti samo u slučaju odlaska na toalet, pranje ruku ili izlaska iz  škole radi aktivnosti na otvorenom i to isključivo na način da se ne miješa s djecom iz drugih razreda.
 4. Prilikom prolaska kroz zajedničke prostorije (hodnik/hol/toaleti) učenici su dužni prolazak skratiti na minimum, nepotrebno ne dodirivati površine ili predmete i kretati se po unaprijed označenoj ruti kretanja.
 5. Djeca trebaju redovito i pravilno prati ruke prije konzumiranja hrane, nakon korištenja toaleta, nakon dolaska izvana, nakon čišćenja nosa i uvijek kada ruke izgledaju prljavo. Nakon pranja ruku vodom i sapunom ruke treba osušiti papirnatim ručnikom za jednokratnu upotrebu koji se nakon korištena baca u koš za otpatke s poklopcem. Pranje ruku prije konzumiranja hrane, nakon dolaska izvana i u nekim drugim prilikama u razredu zamjenjuje se dezinficiranjem ruku u onim učionicama u kojima nema tekuće vode i sapuna.
 6. Djecu treba poticati da kada kašlju i kišu prekriju usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju poslije trebaju odbaciti u koš za otpad s poklopcem te oprati ruke. Pri kašljanju i kihanju trebaju okrenuti lice od drugih osoba te izbjegavati dodirivanje lica, usta i očiju rukama.
 7. Preporuča se i potiče djecu da ne dodiruju usta, nos, oči i lice kao i da ne stavljaju ruke i predmete u usta. Djeca ne bi trebala dijeliti čaše, šalice, drugo posuđe i pribor za jelo s drugom djecom. Svako dijete samo postupa sa svojom odjećom i obućom, školskim priborom, torbama i knjigama te ih ne dijeli s ostalom djecom i ne dodiruje i ne uzima stvari druge djece.

8. Djeca u razrednoj nastavi ne nose zaštitne maske, a učenici predmetne nastave su obavezni nositi zaštitne maske.

9. Učenici čije su učionice u prizemlju škole (1. i 2. razredi razredne nastave, 6. i 8. razredi predmetne nastave) užinu/jelo konzumiraju u prostoriji u kojoj boravi njihova odgojno-obrazovna skupina. Učenici čije su učionice na katu škole u pratnji nastavnika silaze na užinu u prizemlje škole (blagovaonica, hol i hodnik) u vremenskim razmacima. Za vrijeme velikog odmora ne koriste toalete u prizemlju nego koriste isključivo toalete koji su najbliži njihovim učionicama.

Učenici se nakon velikog odmora u pratnji nastavnika vraćaju u svoje učionice.

Organizacija nastave u školi

 1. Nastava se u školi organizira za sve učenike od 1. do 8. razreda i sva djeca su je obvezna pohađati.
 2. Tijekom nastave učenici jedne obrazovne skupine ne miješaju se s učenicima druge obrazovne skupine.
 3. Učenici razredne nastave će iznimno  u poslijepodnevnoj smjeni počinjati s nastavom u 13,30 sati kako bi se dezinficirala škola. Školski sat traje 40 minuta.
 4. Učiteljice i razrednici će staviti raspored sati za razredni odjel na vrata kako bi tehničko osoblje imalo uvid kada je koja učionica slobodna za dezinfekciju.
 5. U razrednoj nastavi s učenicima boravi njihova učiteljica razredne nastave i učitelji predmetne nastave koji predaju u tom razredu engleski jezik, glazbenu kulturu i izborne predmete. O načinu ulaska drugog učitelja u odgojnu skupinu, proceduru i način propisuje ravnateljica u uputama za djelatnike.

U razrednoj i predmetnoj nastavi nastava informatike može se održavati u informatičkoj učionici na način da nastavnik odvodi i dovodi učenike bez susretanja s drugim razrednim odjelima te da se nakon svake izmjene razrednih odjela u učionici informatike vrši dezinfekcija učionice.

Izborna nastava njemačkog jezika koju pohađaju učenici u mješovitim skupinama odvijat će se naizmjence prema rasporedu:

 1. Tjedan A razredna odjeljenja ( 4.a, 5.,a 6.a, 7.a i 8.a),  a učenici iz B razrednog odjela prate (po mogućnosti) uživo nastavu iz učionice na daljinu
 2. Tjedan B razredna odjeljenja dolaze na nastavu, a učenici iz A razrednog odjela prate uživo nastavu iz učionice na daljinu.

Nastava njemačkog jezika održavat će se u učionici vjeronauka osim u 4.razredima kada se održava u učionici gdje boravi 4. razred.

 1. U predmetnoj nastavi s učenicima borave predmetni učitelji i to tako da je što manji broj predmetnih učitelja tijekom dana u jednoj odgojno-obrazovnoj skupini.

Prilikom ulaska u školu svi djelatnici dezinficiraju ruke, potplate dezinficiraju prelaskom preko dezinfekcijskih barijera, dezinficiraju mobitele, beskontaktnim toplomjerom mjere temperaturu Ulazak u školu-dezinfekcija ruku, mobitela, mjerenje temperature pri dolasku i odlasku i upisuju vrijednost u  evidencijski list.

 1. Nastava TZK odvija se kad god je to moguće u vanjskim prostorima, odnosno na sportskim terenima i to na način da ne dolazi do spajanja ili kontakta razrednih odjeljenja u prolazu. Kod održavanja nastave u zatvorenom prostoru primjenjuju se Preporuke za treninge i športsko-rekreativne aktivnosti u zatvorenim športskim objektima.
 2. Početak nastave je za sve razrede isti, ne ukida se školsko zvono. Učenici ulaze i izlaze iz škole u različito vrijeme

 kako učenici ne bi došli u kontakt s učenicima drugih razrednih odjela. Učenici se kreću izvan učionice samo ako je to nužno.

Raspored prehrane

Užina se dijeli nakon 3. sata u obje smjene.

 1. Za vrijeme trajanja proglašene epidemije COVID-19 ne organiziraju se ekskurzije učenika, izvanučionička nastava.

Postupanje u slučaju sumnje u zarazu kod djeteta

1. Kod pojave znakova bolesti koji upućuju na moguću zarazu COVID-19 (povišena tjelesna temperatura – pod pazuhom 37,2, simptomi respiratornih bolesti – kašalj, poteškoće u disanju, grlobolja, poremećaj osjeta njuha i okusa i gastrointestinalne smetnje – proljev, povraćanje i bol u trbuhu) dijete/učenik ostaje kod kuće i javlja se najprije telefonom izabranom liječniku obiteljske medicine koji odlučuje o testiranju. O tome roditelj telefonom mora obavijestiti školu.

2. Ako djeca razviju simptome COVID-19 tijekom boravka u ustanovi, učitelj odmah obavještava roditelje, koji u najkraćem mogućem roku trebaju doći po dijete. Do dolaska roditelja dijete se izolira u prikladnoj prostoriji (učionice glazbene i tehničke kulture na katu u kojoj se ne održava nastava). Odmah po utvrđivanju simptoma djetetu je potrebno osigurati masku za lice, a učitelju koji prati dijete do prostorije za izolaciju i boravi s njime treba osigurati vizir, masku i jednokratnu pregaču. Po odlasku djeteta dezinficira se prostorija u kojoj je dijete bilo izolirano. Poseban prostor za izolaciju, djelatnike koji su zaduženi za brigu o bolesnom djetetu do dolaska roditelja i poseban protokol propisuje se mjerama za djelatnike škole.

3. Ravnateljica nadležnom epidemiologu/školskom liječniku javlja svako grupiranje osoba sa sumnjom na COVID-19 i svaku pojedinačnu infekciju koju roditelj ili djelatnik moraju najhitnije prijaviti ravnatelju.

4. Kod pojedinačnog slučaja pojave simptoma koji mogu upućivati na zarazu COVID-19, razredni odjel u pravilu nastavlja dalje s radom, dok se kod prijavljenog grupiranja osoba sa znakovima bolesti postupa sukladno mišljenju liječnika.

 

5. Kad se kod djeteta/učenika utvrdi zaraza COVID-19, postupa se sukladno odluci nadležnog epidemiologa. Za sve osobe kod koji se utvrdi da su bile u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom u vrijeme kad je osoba mogla biti zarazna izriče se mjera samoizolacije.

Odlazak iz škole

 1. Odlazak učenika iz škole odvija se prema utvrđenom protokolu i rasporedu sati za izlazak svakog pojedinog razreda i to na način da ne dolazi do kontakta između djece različitih razreda. Učenici prilikom izlaska koriste isti put kojim su došli do učionice.
 2. U slučaju kiše, nakon preobuvanja djeca se bez zadržavanja upućuju prema izlasku iz škole.
 3. Izlazak učenika iz škole nadgleda učitelj koji s njima održava zadnji školski sat, te vodi brigu o održavanju distance i pridržavanju svih ostalih mjera kod izlaska učenika iz škole. Isto vrijedi i za predmetnu nastavu. U slučaju da su dva razredna odjela imala isti broj sati, a koriste isti put za izlazak, učitelji će dogovoriti koji razredni odjel će prije izaći iz škole. Nakon što svi učenici napuste školu, učenici drugog razrednog odjela, mogu u pratnji nastavnika izaći iz škole.

PRIJEVOZ UČENIKA

1. Učenici koji na nastavu dolaze organiziranim prijevozom dužni su se u autobusu pridržavati mjera propisanih za javni prijevoz.

2. Učenici su kod ulaska u autobus, tijekom vožnje i kod izlaska autobusa dužni održavati fizičku distancu i nositi masku.

3. Učenici se tijekom vožnje organiziranim prijevozom grupiraju prema razrednim odjelima na način da se izbjegava miješanje učenika različitih razrednih odjela.

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju